domingo, 13 de agosto de 2017

COMPOSITORS DE MÚSICA CLÀSSICA


Existeix un gran nombre de compositors de música clàssica, però en aquesta entrada anem a parlar dels 3 més importants, que són:

1. WOLFGANG AMADEUS MOZART



El 27 de gener de l'any 1756, va néixer a la ciutat de Salzburg un dels músics més grans de tots els temps: W. A. Mozart. Va ser un xiquet prodigi, als 3 anys ja tocava el clavicèmbal, als 4 començava amb el violí, als 5 ja escrivia les primeres partitures i als 6 anys tocava en públic, sol o bé acompanyat de la seua germana gran Nanerl.

El seu pare era Leopold Mozart, i també era músic. Ell va ser el seu primer mestre. 

Els germans de Mozart, acompanyats del seu pare, van viatjar per tota Europa. A tot arreu on anaven, els nens prodigis provocaven admiració.

Mozart va escriure la seua primera òpera quan tenia 13 anys i la va estrenar amb un gran èxit. Va morir a Viena, als 36 anys quan li faltaven poques pàgines per a acabar el Rèquiem, i en la més absoluta misèria. 

En la seua curta vida, Mozart va escriure més de 600 obres de tots els gèneres musicals.


2. LUDWIG VAN BEETHOVEN


Va néixer a Bonn (Alemanya) el 16 de desembre de 1770. Era fill d'una família humil i no va tenir una infància molt agradable.

Son pare, als 8 anys, el va presentar en concerts i va fer una gira per Holanda. Als 12 anys, va destacar com a intèrpret de piano, orgue i viola. Va rebre lliçons de grans mestres com Mozart, Haydn i Salieri.

Amb 39 anys, es queda sord completament, i això, junt amb la vida tan difícil que va tindre, va fer que tinguera un caràcter esquerp i solitari, però alhora va ser un home fort i tenaç, fet que el va ajudar a composar obres on contrastava la tristesa i el dolor, amb l'alegria i l'amor.

Després de patir diferents desamors, el 26 de març de 1827 mor sol a Viena. Les seues obres més conegudes són:

"Para Elisa" (Composició per a piano) i algunes simfonies com "La Pastoral", "L'Heroica" i la Simfonia núm. 9 (Himne de l'alegria).

3. JOHANN SEBASTIAN BACH


Bach va néixer a Eisenach (Alemanya) el 1685. Era el més jove de 8 fills. El seu pare era músic de l'orquestra a Eisenach i el va iniciar en la música.

El 1707 treballava com a organista i compositor, i es va casar amb la seua cosina, Maria Barbara Bach. Més endavant, va marxar a Köthen per a dirigir l'rquestra de la cort del príncep Leopold. També va viatjar a Viena.

En 1720 va morir la seua esposa, i un any després es va casar amb Anna Magdalena Wilcken, una excel·lent soprano. Va tindre 13 fills, dels quals 3 van ser músics molt reconeguts.

Va treballar de cantor, de director musical, de compositor i de mestre. Els darrers anys de la seua vida, va patir una malaltia a la vista. El van operar 2 cops sense resultats.

Va ser conegut a Alemanya com a organista, però no com a compositor. De fet, molts anys després de la seua mort, al s. XIX, ningú recordava l'obra de J. S. Bach, fins que un musicòleg va publicar una biografia seua, i Mendelssohn (músic famós) va dirigir una obra seua.

Les seues obres més importants són: "Concerts de Brandenburg" (per a diversos solistes i orquestra) i "La passió segons san Mateu" (obra vocal).



No hay comentarios:

Publicar un comentario