miércoles, 16 de agosto de 2017

FIGURES MUSICALS

Els sons musicals han de tenir una durada precisa en el temps, sinó fos així, no seria possible la música. Les figures de valor són les que determinen la durada dels sons entre si. Els silencis són les pauses sonores dels sons musicals. 

1. EL VALOR DE LES NOTES


Les figures de valor  són set, i de més a menys són: 

  • RODONA (4 temps)
  • BLANCA (2 temps)
  • NEGRA (1 temps)
  • CORXERA (1/2 temps)
  • SEMICORXERA (1/4 temps)
  • FUSA (1/8 temps)
  • SEMIFUSA (1/16 temps)

2. ELS SILENCIS 


Un silenci és una indicació de no tocar, creant un silenci entre notes o acords. En tota la música rítmica, els silencis són tan fonamentals com les notes tocades. Per cada figura d'una nota hi ha un símbol de silenci amb el mateix valor de temps. El símbol indica quan deixar de tocar i durant quant temps. Clarament, el valor d'un símbol de silenci depén totalment del compàs.

Cada silenci correspon en durada al valor d'una determinada figura de valor, per la qual cosa podem dir que hi ha parelles equivalents en durada entre figures i silencis.



3. ELS PUNTETS

Si una nota va seguida d'un punt, el seu valor de temps s'augmenta en una mitat. També es poden afegir punts als silencis, seguint exactament el mateix principi que per a les notes: el punt augmenta en una mitat la duració del silenci.

4. LA LLIGADURA

Fins ara, totes les instruccions de mesura s'han limitat als confins d'un compàs. Per a estendre una nota sense interrompre-la durant més temps que el representat per un compàs, s'utilitza una lligadura, que és una línia corba que connecta dos notes de la mateixa tonalitat a un costat i a l'altre de la ratlla de separació del compàs, i indica que la nota ha de tocar-se durant la duració d'ambdós valors. La lligadura pot unir qualsevol parell de notes, dins o fora d'un compàs, però no s'usa amb els silencis. A més de combinar dos figures en una més llarga, les lligadures servixen per a fer més clara una frase complicada, de manera que puga veure's com està construïda i on van els colps principals.



Al següent enllaç, trobareu dos jocs interactius per a practicar les figures musicals:


2 comentarios: