LA RONDALLA DE CORDA
La rondalla de corda és un conjunt instrumental format principalment per guitarres, llaüts i bandúrries, i al qual, es poden sumar panderetes, castanyoles, ferrets i altres intruments de percussió. Principalment, serveix per a interpretar danses i cançons dansades, com la jota, les seguidilles o el fandango, però també les diferents variants del cant d'estil valencià.
VENT
Quan s'ha d'interpretar el cant d'estil valencià, a la rondalla s'hi incorporen el clarinet, la trompeta i el trombó, els quals fan les melodies en les parts instrumentals, acompanyats per la guitarra i el guitarró.
PERCUSSIÓ
Els instruments de percussió poden variar segons el repertori o l'àrea geogràfica.
LA DOLÇAINA I EL TABAL
Conformen el duet més estés de tot el folklore valencià. La dolçaina, al llarg de les comarques valencianes, es coneix amb altres noms: xirimita, xaramita i gaita. Pertany a l'extensa família d'oboés populars que es troben a les regions de la Mediterrània.
El tabal, més universal encara, també sol dir-se en diminutiu: tabalet. Són dos instruments inseparables i essencials per a la interpretació de les albaes, les danses de carrer o balls de plaça, les cercaviles i per a tota classe d'actes festius.
Des de fa algunes dècades s'han format colles de dolçainers i tabaleters que fins i tot sobrepassen la vintena de membres i poden interpretar peces amb arranjaments més elaborats o acompanyar les bandes de música en el repertori de les festes de moros i cristians.
No hay comentarios:
Publicar un comentario